Wat is arteriële bloeddruk?

De arteriële bloeddruk is essentieel om alle lichaamsorganen van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien.

In het menselijk lichaam is het bloed in de bloedvaten en wel bepaald in de slagaders en de aders aanwezig. Het bloed dat door de bloedvaten stroomt oefent constant druk uit op de wand van de bloedvaten. De druk wordt bepaald door het pompvermogen van het hart en de elasticiteit van de bloedvaten.

In het algemeen, trekt het hart samen en ontspant het gemiddeld 60 - 80 maal per minuut. Tijdens deze bewegingen pompt het hart het bloed in de slagaders die de organen van zuurstof en voedingstoffen te voorzien. De bloedvaten vertakken zich meer en meer tot ze haarvaten vormen. Dit  bloedvatenstelsel biedt een minder grote of grotere weerstand aan de bloedsomloop indien er voldoende druk aanwezig is.

De druk is maximaal op het ogenblik van de hartslag, t.t.z. als het hart samentrekt. Deze druk is gekend onder de naam  systolische arteriële bloeddruk. De fase tijdens dewelke het hart samentrekt en de bloeddruk verhoogt noemt systolische fase. De arteriële bloeddruk is minimaal tussen twee hartslagen, t.t.z. als de hartspier ontspant. Hier noemen we de arteriële bloeddruk diastolische arteriële bloeddruk. De fase tijdens dewelke het hart ontspant en de arteriële bloeddruk verlaagt noemt diastolische fase.

De arteriële bloeddruk wordt in mm Hg uitgedrukt. De waarde van de systolische bloeddruk wordt altijd eerst vermeld, gevolgd door de diastolische bloeddruk. Bijvoorbeeld: 120/80 mm Hg betekent dat de arteriële systolische bloeddruk 120 mm Hg is en de arteriële diastolische bloeddruk 80 mm Hg is. De waarde van 1 mm Hg stemt overeen met de druk uitgeoefend door een millimeter (mm) kwik (Hg). Herleiding: 1 mm Hg = 0,00133 bar.